Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Adventi házikó


Hozzávalók:

250 g méz
60 ml olaj
150 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 tojás (közepes méretű)
3 kávéskanál mézeskalácsfűszer
1 csipet só
500 g liszt
1 tasak Dr. Oetker Sütőpor
50 g reszelt csokoládé
100 g darált dió

Díszítés:

1 tojásfehérje
100 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Tortabevonó Ét

Elkészítés:

A mézet az olajjal, a cukorral, a vanillincukorral, a tojással, a mézeskalácsfűszerrel és a sóval felmelegítjük, és egy keverőedénybe öntjük.
A lisztben elvegyítjük a sütőport, és a masszába szitáljuk, majd a csokoládét és a diót is hozzáadjuk. Kézi robotgéppel (dagasztó spirál) jól elkeverjük, amíg egynemű tésztát nem kapunk. 1 órára hideg helyre tesszük.
A tésztát kb. 7 mm vastagságú négyzet alakra nyújtjuk. Kivágjuk belőle a házikót, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük.
A maradék tésztát kb. 5 mm vastagra nyújtjuk, ablakokat (4 x 4 cm), ajtót és cserepet szaggatunk belőle, a hátoldalukat bekenjük kevés vízzel és dekoratívan a házikóra rakosgatjuk. (Ne feledjük, hogy 24 darab ablakra/ajtóra van szükségünk!)
A tepsit a sütő alsó felébe toljuk, és megsütjük a tésztát.

Alsó és felső sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 150 °C (előmelegítve)
Gáz: 2 – 3 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 25 perc

A tojásfehérjét felverjük úgy, hogy a cukrot kis adagonként adjuk hozzá, amíg a hab egészen sűrű lesz. A habot egy nyomózsákba töltjük (ha nincsen otthon, erre a célra használhatunk egy műanyag zacskót is, melynek egyik sarkát levágjuk) és a kihűlt házra jégcsapokat és számokat nyomunk. A tortabevonót elkészítjük, és dekoratívan díszítjük vele a házikót. Marcipán télapóval és cukorgolyócskákkal díszíthetjük.


Jelmagyarázat

Nehézségi fok:

Könnyen elkészíthető
Kis gyakorlat szükséges
Tapasztalatot kíván