Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bodzaszörp

Hozzávalók:

4 liter víz
2 kg cukor
25-30 db fekete bodza virág
4 db citrom
5 tasak Dr. Oetker Citromsav
1 tasak Dr. Oetker Tartósítószer (Nátrium - benzoát)

Előkészítés:

A bodzavirágot megmossuk, lecsepegtetjük.

Elkészítés:

A vizet a cukorral felforraljuk és ráöntjük a bodzavirágokra. Megvárjuk, amíg kihűl, majd belekarikázzuk a citromot, hozzáadjuk a citromsavat és a nátrium - benzoátot.
4-5 napig állni hagyjuk, többször átkeverjük, majd leszűrjük, előkészített üvegekbe töltjük, és lezárjuk.

Tipp:

A fekete bodza már illatos virágait érdemes használni, mert kellemesebbek az illat- és ízanyagai. A virágzat szára akkor a legjobb, ha vékony és lágy, ilyenkor kevesebb a csersavtartalma, és nem lesz tőle keserű a szörp.

Bodzás ital, illetve étel készítésére kizárólag a fekete bodza (Sambucus nigra) ajánlott. Ha nem győződtünk meg teljességgel arról, hogy a fogyasztható növény áll rendelkezésünkre, akkor semmiképpen se készítsünk belőle italt, vagy ételt!
Mérgező rokonai a gyalogbodza (Sambucus ebulus) magjaiban lévő méreganyagai egyebek közt fejfájást, szédülést, látási zavarokat okozhatnak) és a piros bogyójú fürtös bodza (Sambucus racemosa) sem alkalmas emberi fogyasztásra.