Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tejszínes hideg sárgadinnyeleves recept

Hozzávalók:
1 nagyobb sárgadinnye,
1 pohár tejszín,
0,5 l tej,
1 evőkanál méz,
2 evőkanál cukor,
2 db kiwi.

 

Elkészítés:

      A tejet felfőzzük és a tűzről levéve lassan hozzákeverjük a tejszínt. Beletesszük a mézet és a cukrot. Hagyjuk kihűlni, de többször megkeverjük. A sárgadinnyét és a kiwit meghámozzuk, kockára illetve szeletekre vágjuk és a kihűlt masszába keverjük. Lehűtve tálaljuk.

Görög gyümölcsleves recept

Hozzávalók:
1 őszibarack vagy körte konzerv,
darabolt ananász konzerv,
1 doboz erdei mix (ribizli, málna, szeder, fekete ribizli),
mandarin vagy narancs,
fél citrom,
8-10 db szegfűszeg,
2 csomag vaníliás cukor,
5 dl tejszín,
1 l narancs juice.

   A gyümölcsök leveit, a juicét és a tejszínt összeöntjük, beletesszük a vaníliáscukrot, belefacsarjuk a fél citromot, majd összeturmixoljuk (kis kézi turmix is jó). A gyümölcsöket apróra vágva és a szegfűszeget (filterben) beletesszük a lébe. Ha lehet, hagyjuk állni egy éjszakát, hogy az ízek minél jobban összeérjenek, tálalás előtt a szegfűszeget kivesszük.

Eperkrémleves recept

Hozzávalók:
4 dl tej,
2 dkg liszt,
2 dkg vaj,
30 dkg eper,
10 dkg kristálycukor,
2 dl száraz fehérbor,
1 citrom leve,
2 dl tejszín,
fél csomag vaniliáscukor.

Elkészítés:

      A tejet felforralom, közben a lisztet a puha vajjal összegyúrom, majd kis darabkákban hozzáadom a forrásban lévő tejhez. Folytonosan kevergetve öt percig forralom. Az epret megtisztítom, megmosom, egyharmad részét félréteszem, a többit megcukrozom és fél óráig állni hagyom. A besűrített, kihűtött tejet a lecukrozott eperrel, a kioldódott gyümölcslével, a fehérborral, a citromlével, a tejszínnel és a vaníliás cukorral összeturmixolom. Finom szűrőn leszűröm, hogy az eper magvai ne kerüljenek a levesbe. Tálalás előtt alaposan lehűtve csészékbe töltöm és a tetejét a félretett eperszemekkel díszítem.

 

Boros cseresznyeleves recept

Hozzávalók:
50 dkg cseresznye,
1.5 dl vörösbor,
10-12 dkg cukor,
1 dl tejföl,
1 evőkanál rizsliszt (vagy burgonyaliszt, esetleg búzakeményítő),
késhegynyi fahéj,
3 szem szegfűszeg,
csipetnyi só.

Elkészítés:

      A cseresznyét mossuk meg és tegyük 7 dl vízbe. Tegyük hozzá a fűszereket és forraljuk fel, majd főzzük 5 percig. Ezután öntsük bele a bort és a cukrot. Keverjük el a lisztet a tejföllel, öntsük a keveréket a levesbe, majd forraljuk fel újra. Várjuk meg míg egyet rottyan és vegyük le a tűzről. Hidegen, csészékbe adagolva tálaljuk.

 

Hideg málnaleves recept

Hozzávalók 2 személyre:
5 dkg cukor,
fél citrom leve,
30 dkg málna.

Elkészítés:

      A gyümölcsöt megtisztítjuk, megmossuk, a felét ízlés szerint megcukrozzuk és jégre tesszük. A cukrozatlan részt szitán áttörjük, 3 dl málnalét, 12 dl vizet fél citrom levével elkeverve ráöntjük. Ezután hozzákeverjük a félretett, cukrozott málnát. Néhány órára hűtőbe tesszük. Málna helyett vehetünk ribiszkét, egrest vagy szamócát is.

Elkészítés ideje: 20perc

 

 Narancsleves recept

Hozzávalók:
4-5 narancs,
75 gr porcukor,
50 g dara,
1 fagyasztott leveles tészta lap,
1 teáskanál farincukor,
2 evőkanál narancslikőr,
200 g eper,
fahéj.

Elkészítés:

      Egy narancsot alaposan mossunk le. Szedjük le a héját egy speciális késsel vagy reszelővel vékony csíkokban úgy, hogy a belső fehér héj a gyümölcsön maradjon. Facsarjuk ki az összes narancsot, a levét öntsük fel annyi vízzel, hogy 1 liter folyadékot nyerjünk. Keverjük ki egy evőkanál lével a cukrot, kis lángon oldjuk fel. Tegyük bele a héjakat is majd főzzük addig, amíg a víz el nem párolog, és a cukor barnulni nem kezd. Állítsuk pár pillanara hideg vízbe, majd öntsük bele lassanként a narancslevet majd tegyük vissza a lábast a tűzhelyre. Ha már feloldódott a karamella, tegyük a darát a levesbe, és főzzük 30 perc alatt puhára. Közben hagyjuk felengedni a leveles tésztát. Szaggassunk belőle félholdakat, kenjük meg vízzel, szórjuk meg farincukorral. Süssük előmelegített sütőben kb. 10 percig. Ízesítsük a levest likőrrel és fahéjjal. Válogassuk át az epret, mossuk meg, szedjük ki a szárát, negyedeljük fel, majd tegyük két percre a forró levesbe. Merjük a levest csészékbe, szórjunk rá a megsült félholdakból valamennyit, majd tálaljuk.
Ötlet: Az étel hidegen is kiváló, de ilyenkor az epret nyersen tegyük a levesbe.

 Édes avokadokrémleves recept

 

Hozzávalók:
2 kis avokado,
12 vanilía,
250 ml frissen facsart narancslé,
250 ml édeskés fehérbor,
1 licsi konzerv,
3-4 evőkanál méz,
125 ml szénsavas ásványvíz.

Elkészítés:

      Vágjuk félbe az avokadót, vegyük ki a magját, és hámozzuk meg a gyümölcsöt. Vágjuk fel a vaníliát, kaparjuk ki a belsejét. Turmixoljuk össze a vaníliát, avokadót, narancslevet, a bort, a licsit a levével, és a mézet. Tálalásig tartsuk hűtőszekrényben. Ásványvízzel tehetjük habosabbá, könnyebbé.

 

 Barackleves recept

Hozzávalók:
fél kg sárgabarack,
2 dl fehérbor,
2 kanál zsemlemorzsa,
10 dkg cukor,
1 egész tojás,
1 dl tejföl.

Elkészítés:

      A barack felét meghámozzuk, szeletekre vágjuk, a borban puhára pároljuk, másfél liter vízzel felforraljuk, belefőzzük a zsemlemorzsát, a barack másik felét és áttörjük. Ráöntjük a borban párolt barackra, hozzáadjuk a cukrot és felforraljuk. Egy tálban az egész tojást a tejföllel jól elhabarjuk és a levest kanalanként, folytonos keverés mellett hozzáöntjük. Melegen vagy hidegen tálaljuk.

 

 Meggyleves recept

Hozzávalók:
60 dkg meggy,
2 dl tejföl,
2 dkg liszt,
1 egész tojás,
4-5 dkg cukor,
citromlé,
fahéj, só.

Elkészítés:

      A megtisztított meggyet 2 liter hideg vízzel, cukorral, fahéjjal, citromhéjjal, csipetnyi sóval főni tesszük. Ha puhára fő, azonnal behabarjuk a tejföllel kikevert lisztes habarással. Újra felfőzzük és tojássárgára tálaljuk. A meggylevest tálalhatjuk melegen, vagy nyáron lehűtve.

 

 Ribizkeleves habgaluskával recept

Hozzávalók:
1 liter ribizke,
15 dkg cukor,
1 dl tejföl,
1 dkg liszt,
2 egész tojás,
1 liter víz,
só.

Elkészítés:

      A ribizlit megtisztítjuk és egy pohár vízzel főni tesszük. Tizenöt percig főzzük, azután szitán áttörjük. A vízzel felhigítjuk és ismét főni tesszük a cukorral valamint egy csipetnyi sóval. A liszttel, tejföllel habarást készítünk, ezzel a levest behabarjuk és felforraljuk. A két tojássárgát levesestálba tesszük, a fehérjéből kemény habot verünk, hozzáadunk két kanál cukrot, simára verjük és a fővő levesbe kanállal galuskákat szaggatunk, mindkét oldalát beleforgatjuk, majd kiszedjük. A levest a tojássárgákra szedjük, azzal elkeverjük, és a habgaluskát óvatosan a leves tetejére tesszük. Lehűtve tálaljuk.

 

 Almaleves argentin módra recept

Hozzávalók:
50 dkg alma,
10 dkg kristálycukor,
5 dkg mazsola,
1 tojássárgája,
fél citrom reszelt héja

Elkészítés:

      A meghámozott, kicsutkázott almákat gerezdekre vágjuk, lábosba tesszük és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a citromhéjat és fél óráig főzzük. Azután turmixoljuk, hozzáadjuk a mazsolát, a cukrot és a tojássárgáját és habosra keverjük. Melegen vagy hidegen tálalva egyaránt finom.

Elkészítés ideje: 30-40perc