Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jéghercegnő torta

Hozzávalók:

Tésztához:

75 g búzaliszt
25 g cukor
50 g lágyvaj vagy margarin
1 tojássárgája (közepes méretű)

Tojáshab:

50 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 tojásfehérje (közepes méretű)

Ezenkívül:

100 g étcsokoládé

Töltelék:

100 g fehércsokoládé
500 g hideg habtejszín
1 tasak Dr. Oetker Instant Zselatin Fix
75 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
Kevés reszelt citromhéj

Előkészítés:

A sütőt előmelegítjük, a 22 cm átmérőjű sütőforma alját kivajazzuk.


Elkészítés:

Tészta:

A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, a tésztához való többi hozzávalót hozzáadjuk, és az egészet egy konyhai robotgéppel először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton egységes tésztává keverjük. A tésztát a sütőformába tesszük, elsimítjuk, megszurkáljuk villával, a sütő alsó harmadába csúsztatjuk, majd megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: 3 – 4 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 10 perc

Sütés után a tésztát hagyjuk kihűlni, a sütőformát levesszük róla.

Tojáshab:

A cukrot összekeverjük a vanillincukorral. A tojásfehérjét konyhai robotgéppel félkeményre felverjük. A cukorkeveréket lassan a habhoz adjuk, és keményre felverjük. A habot egy 8 mm-es csőátmérővel rendelkező nyomózsákba töltjük, és kis pöttyöket nyomunk a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Ezután a tepsit a sütő alsó harmadába csúsztatjuk.

Alsó és felső sütés: kb. 140 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 120 °C (előmelegítve)
Gáz: 1 – 2 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 25 - 35 perc

A habcsókocskákat sütés után a sütőpapíron hagyjuk kihűlni.
A tészta köré sütőpapírral kibélelt sütőformát teszünk.
50 g étcsokoládét durva darabokra törünk, és vízfürdő felett kislángon megolvasztunk. Az olvadt csokoládét kicsit hagyjuk hűlni, ezután a tésztaalapot megkenjük vele, és hagyjuk megkeménykedni rajta.

Töltelék:

A fehércsokoládét lereszeljük. A habtejszínt kemény habbá verjük, hozzákeverjük a zselatin fixet, majd a cukorral, vanillincukorral és a citromhéjjal elkeverjük. A habcsókocskák egy részét (maximum tizet) és a fehércsokoládé reszeléket belekeverjük a tejszínhabba. Ezt a masszát a tortaformában lévő tésztaalapra kenjük, elegyengetjük.
A megmaradt habcsókokat ízlésesen a hab tetejére helyezzük, majd az egészet megszórjuk a maradék étcsokoládé reszelékével. A tortát legalább 5 óráig hűtjük.