Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Marcipános kalács


Hozzávalók:

375 g mazsola
100 ml rum
375 g liszt
4 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
1,5 tasak Dr. Oetker Vaníliaízű Porcukor
Csipetnyi őrölt fahéj, kardamom, szerecsendió
Kevés reszelt narancshéj
200 g sovány túró
150 g lágyvaj vagy margarin
1 tojás és 1 tojássárgája (közepes méretű)
100 g citromhéj
200 g megtisztított, őrölt mandula

Töltelékhez:

200 g marcipánmassza

Díszítéshez:

100 g felolvasztott margarin
Fél tasak Dr. Oetker Vaníliaízű Porcukor

Elkészítés:

A mazsolát kiválogatjuk, rumba áztatjuk, és állni hagyjuk. A lisztben elvegyítjük a sütőport, a vaníliaízű porcukrot és a fűszereket, majd az összetört túróhoz szitáljuk. Hozzákeverjük a narancshéjat, a tojásokat, a margarint, és egy belisztezett munkalapon jól átgyúrjuk. Belegyúrjuk a citromhéjat, a mazsolát és a mandulát, majd téglalap (20 x 30 cm) alakúra nyújtjuk. A marcipánt úgy helyezzük a tésztára, hogy a hosszabbik oldalán valamennyi tészta szabadon maradjon. A hosszabb oldal felőle nem túl lazán feltekerjük. Kalácsot formálunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.

Alsó és felső sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 140 °C (előmelegítve)
Gáz: 2 – 3 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 50 perc

A kalácsot rögtön a sütés után kenjük meg a felolvasztott margarin felével, majd szórjuk meg a vaníliaízű porcukorral, hagyjuk kicsit hűlni, majd a maradék margarint is kenjük rá.


Jelmagyarázat

Nehézségi fok:

Könnyen elkészíthető
Kis gyakorlat szükséges
Tapasztalatot kíván