Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Marcipános mézespuszedli

(kb. 100 db)

Hozzávalók:

Tésztához:

350g búzaliszt (ízlés szerint fele rozsliszt)
1 tasak Dr. Oetker Szalalkáli
125 ml méz
2 evőkanál víz
2 tojás (közepes méretű)
1 tojássárgája (közepes méretű)
2 evőkanál porcukor
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, kevés gyömbér, ánizs és kardamom)
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 citrom reszelt héja

Ezenkívül:

200 g marcipánmassza
3-4 evőkanál rum
100 g fehér csokoládé
50 g étcsokoládé
1-2 evőkanál napraforgóolaj

Előkészítés:

A tepsit (40 x 30 mm) kibéleljük sütőpapírral, majd félretesszük. A sütőt előmelegítjük.

Elkészítés:

A lisztet a szalalkálival elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és konyhai robotgéppel sima tésztává keverjük. 1 órát hideg helyen pihenni hagyjuk.
A tésztát enyhén lisztezett munkalapon 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és kb. 3 cm átmérőjű lapokat szaggatunk belőle. A tésztalapokat az előkészített tepsibe helyezzük, a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb.8- 10 perc

A megsült tésztát a tepsiből kivéve egy sütőrácson hagyjuk kihűlni.
A marcipánmasszát kicsit átgyúrjuk, keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a rumot vagy a kevés vízzel elkevert aromát, és sima, lágy masszává keverjük. Bevonjuk vele a kihűlt puszedliket.
A fehér csokoládét egy főzőedényben gőz felett felolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat, és a puszedlik marcipánnal bevont tetejét a csokiba mártogatjuk.
Az étcsokoládét az előzőekhez hasonlóan felolvasztjuk, tortadíszítőbe töltjük, és különböző mintát rajzolunk a megszilárdult fehér csoki bevonatra.

Tipp:

A puszedlit marcipánmassza helyett szilvalekvárral is megkenhetjük, ezeket étcsokoládéval vonjuk be, és fehér csoki mintákat rajzoljunk a tetejére.


Jelmagyarázat

Nehézségi fok:

Könnyen elkészíthető
Kis gyakorlat szükséges
Tapasztalatot kíván