Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szalmakalap


Hozzávalók:

Tészta:

5 tojássárgája (közepes méretű)
70 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
5 tojásfehérje (közepes méretű)
70 g porcukor
150 g liszt

Kenéshez:

300 g baracklekvár

Töltelék:

1 tasak Dr. Oetker Zselatin
6 evőkanál tojáslikőr
250 ml hideg tejszín
100 g olvasztott fehér csokoládé
250 g megtisztított gyümölcs

Díszítés:

Gyümölcs ízlés szerint

Elkészítés:

A tojássárgáját a porcukorral és a vanillincukorral krémesre keverjük. A tojásfehérjét felverjük, és a cukrot folyamatosan adagolva keményre verjük, amíg vágható lesz. A felvert habot a tojássárgájához adjuk, és óvatosan belekeverjük. A lisztet beleszitáljuk, és elkeverjük. A masszát megfelezzük, és egyenletesen két sütőpapírral kibélelt tepsibe (30 x 35 cm) öntjük. Az egyik tepsit a sütő közepébe toljuk, és a tésztát megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 10 perc

Sütés után a piskótát azonnal egy cukorral beszórt papírra borítjuk, a sütőpapírt hideg vízzel megkenjük, és óvatosan lehúzzuk. Ezután megsütjük a másik piskótát is.
A kihűlt piskótalapokat baracklekvárral megkenjük, és papír segítségével feltekerjük. Szorosan a papírba csomagoljuk, és 2 órát hideg helyen állni hagyjuk.
Az egyik tekercset egy folyamatosan meleg vízbe mártott és letörölgetett késsel kb. 1 cm széles darabokra vágjuk. Egy tálat (átmérő: 24 cm) kibélelünk fóliával és körbe, a magasság feléig belehelyezzük a szeleteket.
A töltelékhez a zselatint elkeverjük a tojáslikőrrel, és oldódásig melegítjük. A tejszínt felverjük, és a negyedét az olvasztott csokoládéhoz keverjük. A csokoládéhoz hozzáadjuk a zselatint is, és az egészet a maradék felvert tejszínhez keverjük.
A krémet a gyümölccsel váltakozva a tálba rétegezzük, és a maradék tekercsszeleteket a tetejére helyezzük. 4 órára hideg helyre tesszük.
A tekercskupolát egy tortatálra borítjuk, és a fóliát óvatosan eltávolítjuk. A másik tekercset 1 cm vastag szeletekre vágjuk, de ferdén. A szeleteket csillag alakban a kupola köré rendezzük. A gyümölcsöt tetszés szerint felvágjuk, és feldíszítjük vele a szalmakalapot.


Jelmagyarázat

Nehézségi fok:

Könnyen elkészíthető
Kis gyakorlat szükséges
Tapasztalatot kíván